Bouwplaats internet

Beschrijving

Internet via satelliet zou een uitstekende oplossing kunnen zijn voor internet op bouwlocaties waar geen vaste aansluiting voorhanden is. Satelliet internet biedt een flexibele, snel te plaatsen en te verplaatsen internet oplossing op ADSL niveau. De abonnementskosten zijn relatief goedkoop maar zijn wel afhankelijk van het aantal verbruikte Gb. Vanwege de vertraging in de satellietverbinding is dit type verbinding niet geschikt voor toepassingen als streaming video bekijken en online gaming. Voor zakelijke doeleinden zou dit een goede oplossing kunnen zijn.

Voor onze klant de Vries & van de Wiel hebben we onderzoek gedaan naar deze manier van internet toegang. Op bouwlocaties is vaak geen internet infrastructuur beschikbaar, anders dan via 3G of 4G mobiele verbindingen. Op zich werkt dat prima maar bij datavolumes van ca 40 GB per maand liep het kostenplaatje flink op (duizenden euro’s per maand). Ook was de performance met een team van meerdere medewerkers op de locatie zeer teleurstellend.
Het realiseren van vaste verbindingen op een bouwlocatie is vaak een traject van vele maanden en vereist het aanleggen (graven) van een (glasvezel) kabel. Wat weer met hoge kosten gepaard gaat. En soms pas kan worden opgeleverd als de bouwlocatie alweer wordt verlaten.

In ons onderzoek is gekeken of satelliet internet voor bouwlocaties wel de snelheid kan bieden en, ook door de tijdsvertraging vanwege de grote afstand, wel een werkbare situatie oplevert. Bij de test bleek dit inderdaad het geval te zijn. De snelheden zijn vergelijkbaar met een eenvoudige DSL verbinding. De kosten voor een databundel van 50 Gb zijn echter een fractie van de eerder gemaakte kosten (minder dan 100 euro per maand).

Satelliet internet lijkt daardoor een goed werkbare oplossing voor internet verbinding op de bouwplaats. Het advies is dan ook om te beginnen met de aanschaf van een satelliet ontvanger en daar nu in de praktijk ervaring mee op te gaan doen.

Mocht u meer willen weten over internet op de bouwplaats, neemt u dan contact met ons op.

Details

Delen


Gerelateerde projecten

Vierkant achter uw business
0

Je winkelwagen