AVG

AVGOfwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Ook de Engelse afkorting GDPR zie je geregeld langskomen (General Data Protection Regulation).
Op 25 mei 2018 gaat deze nieuwe Europese wet in. De wet is al gepubliceerd op 25 mei 2016, tot mei 2018 is er een overgangsperiode waarin bedrijven, organisaties en instellingen de gelegenheid hebben om aan de nieuwe wet aan te passen. Hiervoor hadden we in Nederland de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit is nu geüniformeerd in alle EC landen.

Deze nieuwe wet heeft voor vrijwel alle organisaties, die gegevens van personen opslaan -en welke organisatie doet dat nu niet-, gevolgen. Vrijwel altijd zal het betekenen dat u wijzigingen in uw processen, systemen en communicatie moet aanbrengen.

Wat houdt dat precies in?

Wat, hoe, wie, waar?

Veel informatie over het onderwerp is te vinden op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder. Veel, heel veel informatie, maar wat geldt nu specifiek voor u? Geldt dit ook voor kleine bedrijven? MKB-ers, ZZP-ers? Of verenigingen? Ja, de AVG geldt voor elke organisatie de gegevens van personen opslaat en bewerkt. En ook als je je gegevens verwerking hebt uitbesteed of in de cloud draait.
In grote lijnen komt het neer op:

  • Processen. Sommige processen voor het verwerken van persoonsgegevens zullen aangepast moeten worden. Het uitgangspunt moet “Privacy by Design” worden.
  • Systemen. Een aantal uitgangspunten van AVG moet standaard verankerd worden in de systemen waar persoonsgegevens verwerkt en opgeslagen worden. “Privacy by default” wordt dat genoemd. Moeten uw systemen aangepast worden?
  • Communicatie. U moet mensen informeren welke gegevens en waarom opgeslagen worden. En waar. En met wie gedeeld. En…, enzovoort.
  • Vastleggen. Uw beleid en beschrijving van uw processen moet gedocumenteerd worden. Bij uitbesteding zijn Bewerkersovereenkomsten nodig.

25 mei 2018 lijkt ver weg, maar nadert snel. Misschien is het effect van de AVG voor u niet groot, maar toch is het belangrijk daar nu al snel naar te kijken. Alles wat nodig is om aan de AVG te voldoen kan dan nog op tijd geregeld worden.

Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend te bespreken wat de gevolgen van de AVG voor u kunnen zijn. Met de specialisten en partners binnen FWBS kunnen we u helder adviseren waar u rekening mee moet houden.

Meer weten of een specifieke vraag stellen?

Neem gerust contact met ons op of stuur een mail via onderstaande button!

Vraag over AVG

Vierkant achter uw business